Återta Pride Umeå

Prides ursprung

I Juni 1969 slog polisen till mot gaybaren the Stonewall inn. Gästerna slog tillbaka vilket resulterade i dagar av upplopp och protester. The Stonewall riot markerade början av kampen för hbtq+personers rättigheter.

Sedan 1970 har detta uppmärksammats med prideparader varje juni runt om i USA för att minnas händelsen samt föra vidare kampen. Pride spred sig vidare och firas idag i flertalet länder runtom i världen. Med influenser från liberalismen blev hbtq+ kampen mindre radikal och det började mer handla om att anpassa sig och att passa in i samhällets normer och synen på familj, med kärnfamiljen som norm. Detta har lett till att pride har minskat sitt fokus på att kräva rättigheter för hbtq+personer.

Pride föddes ur en radikal rörelse. Pride föddes ur kampen mot diskriminering, kriminalisering och förtryck. Trots prides radikala rötter ses idag företag kapitalisera på pride och hbtq+personers identiteter, som genom att bl.a. reducera pride till regnbågsfärgade varor.

Poliser och politiska partier går i pride trots att hbtq+personer fortfarande diskrimineras och flertalet partier vill ta ifrån hbtq+personer rättigheter till att bilda familj, leva tillsammans och få vård. Hbtq+kampen har ett behov av att finna sina radikala rötter igen och att vägra acceptera kompromisser kring våra rättigheter.

Flertalet städer runt om i Sverige och världen har redan mer radikala alternativ till det kommersiella pride, ett sätt att ta tillbaka Pride. Nu är det Umeås tur att hitta våra rötter igen.